Es Blewah (Ice Blewah)


Blewah is very popular in Indonesia, especially during Ramadan (fasting month for Moslem). You'll find blewah sold everywhere in Jakarta. In my family, we always have ice blewah as iftar.

Blewah
has the same species with Melon, but they are in different cultivar group. If you haven't seen nor tasted this fruit, it has similar aroma and taste as Cantaloupe.


As I mentioned before, my family came last Tuesday from Indonesia. My sister brought me this fruit. She remembered that has been 2 years I haven't eaten ice blewah. She also wanted to make her brother in law to taste it. Yup, my sister is so lovely. She even brought the shredded tool with her.


Then as you knew it, today we had ice blewah as our dessert. It's like a dream *LOL*

You know what, I almost decided not to take picture of this fruit and the beverage. It's because I'm afraid that my mom and sister will be angry with me, knowing that I've spent most of my time capturing the food instead of studying.
Thanks God, they didn't... even my sister gave me suggestion on styling the fruit and ice. Ahhh... I'm so relieve :D

Mom said: "Why you took a lot of picture?"

I wish she knew that sometimes it takes me hundred before I give up *LOL*


Ingredients:

1 blewah
4 tbsp granulated sugar
Warm water as needed
Ice cube as desired


Methods:
1. Cut blewah, seeded and shredded. Do not throw the seed.
2. Shift the seed to take the water out.
3. Mix the water from the seed with shredded blewah. Add sugar and water. Mix well. Refrigerate.
4. Serve cold and add ice cube when desired.

See more photos of Ice Blewah in this album: Es Blewah

16 comments :

Elsye said...

Sefaaaa...huhuyyy itu es blewah bikin ngilerrr..:P

btw katnaya gamau poto2 say..wakakakak...takut ketauan ga belajar :P

Dwiana P said...

aiihhhh segerrrrr.......!!!! jadi kehausan gw nih Fa. btw bhs inggrisnya apa yah blewah itu. kan melon ada macem2nya, nah melon yg apa gitu loh? jadi pengen soalle.

Asli segerrrrr! ahh jadi aus gw.

Dwiana P said...

btw, gw suka foto yg terakhir. kelihatan banget itu es blewahnya seger.

Manuela said...

Here in the Azores melons are exactly like that. That's a great suggestion for the summer. Congratulations on your blog.
:)

Retno Prihadana said...

Seger emang melon yang warna orange ini, aku paling seneng soale rasanya lebih manis. Naksir itu serutan buat blewahnya...he..he.

sefa firdaus said...

@Elsye: es blewah mah emang mantep Els ;;)

awalnya sih gak mau motret, takut diomelin... tapi sayang bgt blewahnya cuma satu, jadi deh motret..
alhamdulillah, kakak sama nyokap malah seneng ngeliatin aku motret :D

@Dwiana: gak ngerti Dwi bhs Inggrisnya apaan, gue udah ngubek-ngubek internet, tetep aja namanya blewah

kalo elo kepengen, rasa dan baunya hampir mirip sama cantaloupe atau honey melon.. coba deh

makasih Dwi... emang seger, apalagi ada esnya... manteeeppppppp

@Manuela: Wow... they have also the same skin? I will post the whole blewah later.

Thanks for dropping by.

@Retno: serutannya import juga Mbak, dari Indo :D

Manuela said...

Thanks for visiting me too.
If you ever need a translation just let me know.
:)

sefa firdaus said...

@Manuela: I will..

Ayin said...

wah ternyata blewah beneran.. kirain kantalop melon itu hehe.. yg ini mah syuuuger.. jadi inget tetanggaku yg jualan es campur.. tiap musim blewah pasti sampah blewahnya nyumpel ditong sampah

JennDZ - The Leftover Queen said...

Sounds very refreshing and the color is gorgeous!

sefa firdaus said...

@Ayin: blewah beneran dong, import tuh Yin, dari Indo.. tp import ilegal :))

@Jenn: yup, it's refreshing indeed. Why don't you try with honey melon or cantaloupe.
Thanks for dropping by.

Indonesia-Eats said...

blewah emang sebetulnya cantaloupe atau rock melon, Sefa. itu dari yg aku liat nama latinnya

sefa firdaus said...

beda Pep, daging buahnya beda.. kulit luarnya juga beda..
memang sih rasa dan baunya nyaris sama, tapi tetep... enakan blewah :D

Arfi Binsted said...

ini rock melon. di sini disebutnya begitu. bukan melon kalo melon berdaging putih-hijau. kami kebetulan menanam sendiri untuk summer feast! es blewah haduh ga kepikiran ya mau bikin ini. kalo udah summer lagi aku mau ah bikin ini juga. tfs!

sefa firdaus said...

@Arfi: terimakasih infonya, aku baru tau kalo namanya rock melon :)

aku baca di wikipedia, melon itu satu species Mbak..

wah enak bener ya Mbak, bisa nanem sendiri... aku mah disini gak punya halaman :(

ronic said...

ini dia minuman favorit sekeluargaku, es blewah.....diminum waktu buka seger sekali

 

About Me

My photo
A West Sumatran's descendant, born and raised in Jakarta. Now living in Northern Germany. A full time dreamer.

In Member of..